ATLANTİS KITASI EFSANESİ ( KAYIP UYGARLIK )

ATLANTİS KITASI EFSANESİ ( KAYIP UYGARLIK )


KAYIP KITA ATLANTİS – KADİM MEDENİYETLER


          Dünyanın en ünlü efsanesi olan kayıp kıta Atlantis’in güçlü bir uygarlık olduğu ama büyük bir felaket sonucu yok olduğuna inanılmaktadır. Oluşan dev tsunami dalgaları kıtayı vurmuş, bu kadim medeniyet bir gece ve bir gündüzde aniden yok olmuştur. Bu uygarlıktan bahseden ilk kişi ünlü Yunan filozof Platon’dur. Platon’ a göre;

          Bir gecede yok olan bu uygarlık Atlantik Okyanusu’nda yer alır. Uygarlığın başkenti üst düzey gelişmiş mimari ve mühendislik örneğine sahiptir. Şehirleri göz alıcı güzelliklere sahiptir. Başkent iç içe geçmiş geniş yuvarlak duvarlar ve kanallardan oluşur. Şehrin tam ortasında altı kanatlı tamamen altından yapılmış at süren Poseidon heykeli yer almaktadır. Bu heykel büyüklüğü ve ihtişamıyla göz alıcıdır. Buranın halkı asırlarca huzur içinde ve ahlaklı bir şekilde yaşamıştır. Halkın sonradan ahlak seviyesi bozulmuş, hırsa ve açgözlülüğe kapılmıştır. Bu durum karşısında Zeus ve diğer tanrılar halkın sulara gömülmesi gerektiğine karar vererek halk cezalandırılmıştır. Böylece kıta dev dalgaların altında kalarak büyük felaket yaşamış, bir gece ve bir gündüzde yok olmuştur.





          Platon Atlantis’le ilgili bu fikirleri ortaya atmıştır. Platon’dan sonrada araştırmacılar Atlantis’le ilgili birçok fikir öne sürmüşlerdir. Nitekim nerede olduğuyla ilgili araştırmacıların farklı farklı fikirleri vardı. Kimi araştırmacılara göre Kıbrıs çevresi, kimine göre Grönland ile İzlanda arası, Doğu Akdeniz kıyıları ve Kafkasya’da olduğuyla ilgili söylentiler vardır. Bu iddialar arasında ise Atlantik Okyanusu’nda yer aldığı iddiasıdır.

Yorumlar