DEPREM

DEPREM


DEPREM

              Yer kabuğunun içindeki enerjinin sismik dalgalanmalar halinde beklenmedik anda ortaya çıkarak yeryüzünü sarsması haline deprem veya zelzele denir. Depremdeki sarsıntının şiddeti sismografi ile ölçülür. Depremin büyüklüğü 3 ve 3’ün altında ise genellikle hissedilmez. 7 ve üstü şiddetindeki depremler ise yıkıcı depremlerdir.
               Dünya üzerindeki büyük kara parçalarına levha denir. Levhalar sürekli hareket halindedir. Bu hareketler birbirlerini sıkıştırarak depremlerin oluşmasına neden olabilir. Dünya üzerindeki eski kara parçaları yerlerine oturmuş ve içlerinde enerji yoktur. Bu bölgelerde depremler pek olmaz. Ama genç kara parçaları içlerinde enerji barındırmakta ve hareket halindedir. Bu bölgelerde depremlerin olması gayet normaldir.
                Ülkemiz genç kara parçasına sahiptir. Bu nedenle de deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Aşağıda ülkemizdeki deprem riskinin olduğu yerler haritada belirtilmiştir. Kırmızı renkte olanlar 1. Derece deprem kuşağı yani deprem olma olasılığının yüksek olduğu yerlerdir. Açık renkler ise deprem olma olasılığının az dolduğu yerlerdir. Deprem kuşağında bulunan yerlerde hemen hemen her gün yer sarsıntıları yani depremler meydana gelmektedir. Ama bunların şiddeti 1 ve daha altı olduğu için hissedilmemektedir.

                Ülkemiz deprem kuşağında yer aldığı için depremlerin olması kaçınılmaz sonuçtur. Depremin yeri ve saati belli değildir. Bu nedenle de deprem bilinciyle yaşamak ve gerekli tedbirleri almak gerekmektedir.

Yorumlar