MEHMET AKİF ERSOY

MEHMET AKİF ERSOY 




          Mehmet Âkif Ersoy, Aralık 1873 tarihinde İstanbul'da, Fatih ilçesinin Karagümrük semtinde Sarıgüzel Mahallesi’nde doğmuştur. Annesi  Emine Şerif Hanım; babası ise Fatih Camii medrese hocalarından Mehmet Tahir Efendi'dir.
          Babası ona doğum tarihini belirten "Ragif" adını verdi. Babasının vefatına kadar Ragif adını kullansa da bu isim yaygın olmadığı için arkadaşları ve annesi ona "Âkif" ismiyle seslendi, zamanla bu ismi benimsedi. Kendisinden küçük, Nuriye adında bir kız kardeşi vardır.
           İlköğrenimine Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde başladı. İlk ve orta öğreniminden sonra Mülkiye mektebine devam etti. Babasının vefatı ve evlerinin yanması üzerine mülkiyeyi bırakıp Baytar Mektebine devam etti ve birincilikle bitirdi.  Öğrenim hayatı boyunca Fransızca, Farsça dersleri aldı. Ayrıca babasından Arapça dersleri de aldı.
           Ziraat Nezareti’nde (Ziraat Bakanlığı) baytar olarak görev yaptı. (Mehmet Akif’in memuriyet hayatı 1893 yılında başlar ve 1913’e kadar devam eder.) Memuriyetiyle birlikte Ziraat Mektebinde ve Darülfünun’da edebiyat dersleri verdi.
            1898 yılında Tophane-i Âmire veznedârı Mehmet Emin Beyin kızı İsmet Hanım’la evlendi. Bu evlilikten CemileFerideSuadiİbrahim NaimEminTahir adlı çocukları dünyaya geldi. 


          Mehmet Âkif, edebiyata olan ilgisini şiir yazarak ve edebiyat öğretmenliği yaparak sürdürdü. Resimli Gazete’de Servet-i Fünun Dergisi'nde şiirleri ve yazıları yayımlandı. İstanbul’da bulunduğu sırada bakanlıktaki görevinin yanı sıra önce Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi (1906)'nde kompozisyon, sonra Çiftçilik Makinist Mektebi'nde (1907) Türkçe dersleri vermek üzere öğretmen olarak atandı.
          1920 tarihinde Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisine seçildi. 17 Şubat 1921 günü İstiklal Marşını yazdı. Ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai vakfına bağışladı.
          1926 yılından itibaren Mısır Üniversitesinde Türkçe dersleri verdi. Bu sırada siroza yakalandı.
Hastalığından dolayı İstanbul’a döndü ve tedavi gördü. Fakat hastalığının önüne geçilemedi ve 27 Aralık 1936 tarihinde hayatını kaybetti.


          Eserleri: Safahat (1911), Süleymaniye Kürsüsünde (1912), Hakkın Sesleri (1913), Fatih Kürsüsünde (1914), Hatıralar (1917), Asım (1924), Gölgeler (1933).
          Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 75. ve İstiklal Marşı’nın kabulünün 90. yılı olması nedeniyle 2011 yılı T.C. Başbakanlığı tarafından "Mehmet Akif Ersoy Yılı" olarak kabul edilmiştir.

Yorumlar